Loopschoenen en hun hieldrop (31/05/2014)

Midvoetlanding.be

Alles rond midvoetlanding bij het hardlopen

loopschoenen

Loopschoenen en hun hieldrop

 

Zoals jullie op de afbeelding hiernaast kunnen zien heb ook ik doorheen de jaren al heel wat loopschoenen versleten. Opvallend is dat bij het overgrote deel van de schoenen vooral de zool ter hoogte van de midvoet versleten is. Toch zitten er enkele schoenen tussen waarbij er duidelijke slijtage is aan de hiel. Dit zijn dan vooral de iets zwaardere schoenen met een grotere hieldrop. De meesten onder jullie zullen wel weten dat de hieldrop het verschil is in hoogte tussen het voorste punt van de schoen en het achterste punt. Dit verschil ligt doorgaans tussen de 0mm en de 16mm. Met bepaalde schoenen ben ik dus een midvoetlander, als ik echter schoenen aandoe met een grotere hieldrop wordt ik plots een hiellander.

 

Uit een recente studie waarbij 15 midvoetlanders en 15 hiellanders met elkaar vergeleken werden bleek dat de hieldrop bij beide groepen merkelijk verschilde. Bij de midvoetlanders bedroeg de gemiddelde hieldrop 6,8mm terwijl dit bij de hiellanders gemiddeld 11mm was. Dit maakt toch een verschil van 4,2mm. De hieldrop lag dus zo’n 38% lager bij de midvoetlanders.

 

Hoe komt dit nu?

 

Mogelijke verklaring is dat het gewicht van de schoenen door de grotere hieldrop ook groter is. We weten allemaal dat de klassieke loopschoenen merkelijk meer wegen dan barefoots of natural running schoenen. Met de zwaardere klassieke loopschoenen zal het been door het gewicht iets verder doorzwaaien waardoor de loper eerder geneigd zal zijn om op de hiel te landen.

 

Midvoetlanding.be - 31/05/2014