Overschakeling

Midvoetlanding.be

Alles rond midvoetlanding bij het hardlopen

lopen

Voor iedereen geschikt?

 

Midvoetlanding is zeker niet voor iedereen geschikt. Bepaalde mensen hebben onvoldoende aangepaste spieren om een succesvolle overgang te kunnen maken. Voorbeelden hiervan zijn de kuitspieren, als deze spieren onvoldoende belasting kunnen verdragen wordt een overgang erg lastig. Hier kan uiteraard op getraind worden maar dit zal voor deze mensen een proces van lange adem zijn.

Vooral lopers die al jaren op de hiel landen kunnen grote problemen ondervinden bij een overschakeling.

Voor hiellanders die weinig tot geen problemen ondervinden met blessures en vinden dat ze goed en comfortabel lopen is een overschakeling bijgevolg eerder overbodig. Voor hiellanders die vaak last hebben van blessures, in het bijzonder van overbelastingsblessures in de knieën, heupen en rug, kan een overschakeling wel erg nuttig zijn. Het is reeds in verschillende onderzoeken bewezen dat hiellanders vaker last hebben van overbelastingsblessures dan midvoetlanders. Voor hiellanders die vaak last hebben van blessures is het dus het overwegen zeker waard.

Ook belangrijk is dat je andere schoenen aanschaft. Dit omdat de klassieke loopschoenen, door het grotere gewicht, vaak

een hiellanding stimuleren. Vraag in een speciaalzaak specifiek naar schoenen voor midvoetlanding.

 

regels

Vuistregels

 

Vuistregels voor een overgang zijn: wees geduldig en luister naar je lichaam! Bouw traag op zowel in afstand, tijd als frequentie en wissel nog regelmatig af met hiellanding. Een stelselmatige en trage overgang heeft het meeste kans op slagen. Probeer rekening te houden met de aandachtspunten die hiernaast staan beschreven en probeer ook extra aandacht te besteden aan de extra oefeningen die aan deze gids zijn toegevoegd.

Aandachtspunten

  • Zet kortere pasjes.
  • Probeer een hogere frequentie te bereiken (+- 180 passen/minuut).
  • Met de romp lichtjes naar voor hellen.
  • Loop actief (meebewegen met de armen, knieën hoog, onderbeen ver doorzwaaien).

Tips

  • Niet voor iedereen geschikt!
  • Luister naar je lichaam.
  • Trage aanpak, geleidelijk aan opbouwen.
  • Doe specifieke oefeningen die de juiste spieren versterken.

 

Oefeningen

Specifieke oefeningen kunnen ook bijdragen tot een vlottere overgang naar midvoetlanding. Deze oefeningen zijn toegevoegd in de gids voor een succesvolle overschakeling van hiellanding naar midvoetlanding.